ostatni

Mezi Psářemi a Souticemi vyrostly detekční kamery

>Redakce Redakce
04 dubna, 2017

Od začátku tohoto měsíce si budou muset dát řidiči pozor na aktivní radarové měření instalované na D1 v úseku mezi Psářemi a Souticemi, konkrétně mezi exitem 49 a 56. Jedná se o klasický systém měřící průměrnou rychlost a po jejím překročení zašle data ke zpracování policii, která posílá podezření ze spáchání přestupku příslušné obci s rozšířenou působností, v tomto případě do Vlašimi. Úsekové měření rychlosti má napomoci plynulejšímu provozu a snížení nehodovosti. Tento systém se již osvědčil u Brna, kde zmíněná očekávání naplnil. Výzvu k zaplacení tisícikorunové pokuty dostalo zhruba 150 tisíc řidičů, tedy pouze tři procenta projíždějících vozidel.

Další nasazení detekčních kamer aktuálně závisí na dokončení otevřené soutěže na měřící sady, kterou vypsalo Ředitelství silnic a dálnic. Po dokončení veřejné zakázky by se mohly kamery během roku nainstalovat na další čtyři místa. Úsekové měření se plánuje na čtvrtém úseku modernizace D1 mezi Ostředkem a Šternovem, na desátém úseku mezi exity Hořice a Koberovice, na patnáctém úseku u sjezdů na Jihlavu a Velký Beranov a na úseku číslo osmnáct mezi Měřínem a Velkým Meziříčím západ.

Modernizace úseku D1 z Prahy do Brna probíhá aktuálně na sedmi úsecích najednou, ve všech omezeních je zajištěn provoz v režimu čtyř jízdních pruhů, po dvou v každém směru. Pouze dočasně při úpravě dopravního značení je sveden provoz v každém směru do jednoho pruhu. ŘSD a zhotovitelé zkracují tuto přípravnou fázi na minimum. Například v úseku 10 mezi Hořicemi a Koberovicemi se vodorovné dopravní značení pokládalo o víkendu v nočních hodinách tak, aby omezení co nejméně zatěžovalo řidiče. S letošním rokem se práce na D1 posunou do poloviny celkové modernizace, která má být hotová v roce 2020.

 

Partneři magazínu

Přihlásit Registrace
Pamatovat si mě
Ztracené heslo?
Přihlásit Registrace
Potvrzení registrace vám zašleme e-mailem.
Obnova hesla Registrace
Přihlásit